top of page
  • Björn Bringes

Reseberättelse från Ukraina

Ett team från Ioca Arma Nostra bestående av Björn Bringes och Henrik Johansson reste till Ukraina 22 - 25 mars för att besöka barn som drabbats av kriget i östra Ukraina. Värd för besöket var organisationen Barnens ambassad, vars grundare arbetat med välgörenhet i Ukraina sedan 1991.


Torsdagen den 22 mars

Ioca Arma Nostra anlände sent till Kiev och övernattade på hotell.


Fredagen den 23 mars

Tidig avresa från Kiev med bil till byn Piski i Bobrovitsa rajon (kommun) i Chernigiv oblast (län) ca 90 kilometer öster om Kiev. I Piski ligger Vännernas hus som byggts av organisationen Barnens ambassad. Vännernas hus fungerar idag som en fritidsgård för lokala barn där de kan äta sig mätta och leka. Vännernas hus blev också Ioca Arma Nostras bas för besöket. Mirjam Adolphi var en fantastisk värd och fick oss känna oss välkomna.


Ioca Arma Nostra besökte tillsammans med Mirjam Adolphi och hennes team sex flyktingfamiljer med barn från östra Ukraina, Donetsk oblast och Lugansk oblast, samt Krim. Vidare besöktes ett flyktingcenter där många barnfamiljer bott sedan de anlände som flyktingar 2014. Flyktingfamiljerna bodde under mycket enkla förhållanden, men vi imponerades stort av hur väl många lyckades hålla humöret uppe.


Ioca Arma Nostra träffade bl a familjen Rustamov som flytt från Lugansk och familjen Shyiskov som flytt från en by i närheten av Volnovakha i Donetsk. Båda familjerna flydde 2014 när stridigheterna var som värst.


Ioca Arma Nostra övernattade i Vännernas hus i Piski.


Lördagen den 24 mars

Under lördagen besökte Ioca Arma Nostra tre familjer där papporna stupat i kriget i östra Ukraina. Det var flera starka upplevelser och vi fick också förståelse för den byråkrati på hemmaplan som drabbar familjerna och svårigheterna att få kompensation från ukrainska staten.


Avfärd under seneftermiddagen med bil till Kiev från Piski och övernattning i Kiev.


Söndagen den 25 mars

Tidigt morgonmöte med Emma Turos, chef för Ukrainsk-kanadensiska handelskammarens ukrainakontor. Emma hjälper Ioca Arma Nostra med kontakter till bl a ukrainska konstnärer för att få fram auktionsobjekt till välgörenhetsgalan den 26 april i Stockholm.


Avfärd under eftermiddagen från Kiev till Stockholm.


9 views

Recent Posts

See All

Välgörenhetsgalan 17 april 2024 en succé

Ioca Arma Nostra den 17 april 2024 blev en succé och nära 400 gäster i Berns salonger bidrog till att samla in pengar till de krigsdrabbade barnen i Ukraina. Ioca Arma Nostras mål är att kunna hjälpa

コメント


bottom of page